FAQ

Wie zijn jullie?

Wij zijn een bont gezelschap van ondernemers, burgers en consumenten in Katwijk.

Waarom ineens een koopzondag?

Zo ‘ineens’ is dat niet hoor! Dit is een wens die bij sommigen al jarenlang speelt en bij steeds meer mensen steeds luider te horen is.

Maar waarom dan een koopzondag?

Koopzondagen zijn een commercieel succes. In 65% van de Nederlandse gemeenten wordt er al een koopzondag gehouden. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze buren Noordwijk. Met gezellige marktjes, leuke winkels en gastvrije horecagelegenheden bruist die badplaats. Katwijk is de enige (!) kustplaats van Nederland waar de winkels op zondag gesloten zijn. Eeuwig zonde als je het ons vraagt.

Wat willen jullie bereiken?

Wij willen middels een petitie de gemeenteraad tot inkeer brengen zodat het voor ondernemers mogelijk wordt om op zondag hun brood te verdienen.

Ik ben ondernemer en ik wil helemaal niet open op zondag!

No stress, daar hebben wij alle begrip voor. Er zijn alleen genoeg ondernemers die dat wél willen, maar niet mogen. Niet cool.

Ik ben werknemer en ik wil helemaal niet werken op zondag!

No stress, in de arbeidstijdenwet staat dat “werknemers in beginsel niet op zondag hoeven te werken”. Maak hier goede afspraken over met je werkgever. Er zijn genoeg mensen die het heerlijk vinden om op zondag te werken, misschien krijgen ze zelfs een toeslag!

Mijn geloofsovertuiging laat het niet toe.

Iedere branche heeft in de CAO opgenomen dat iedere werknemer recht heeft op twee vrije dagen per week. Aan jouw geloofsovertuiging willen we niet tornen; we zijn niet voor of tegen welke religie dan ook. We zijn alleen pro koopzondag. Vrijheid blijheid.

We kunnen toch ook op *willekeurige andere dag* onze inkopen doen?

Ja, dat kan.

Waarom moet het dan weer op zondag?

Veel mensen hebben op zondag tijd voor ‘funshoppen’. Maandag tot en met vrijdag moeten de meeste mensen werken, zaterdag hebben veel mensen verplichtingen bij verenigingen. Zondag is dé dag waarop geconsumeerd wordt.

Ik wil helemaal niet winkelen op zondag!

Dat kan. Niemand verplicht je. Verplichtingen zijn stom, vandaar dit initiatief.

De ondernemers die op zondag opengaan maken alleen maar kosten.

Die kosten zullen ze net als iedere andere dag zelf dragen. Tegenover de kosten staan de baten: omzet, werkgelegenheid en economische groei.

Ik vind jullie supersympathiek, mag ik jullie helpen?

Graag zelfs! Deel deze site met je netwerk, onderteken de petitie, neem via mail of PB op onze social accounts contact met ons op als je nóg meer voor ons kunt betekenen. We zoeken bijvoorbeeld nog schrijvers voor ons blog.

Als het je niet bevalt dan r*tten jullie maar op naar *willekeurige buurgemeente*

Dat is niet zo sympathiek! We vinden katwijk hartstikke fijn om te wonen, werken en winkelen! Geef ons een kans om Katwijk het leukste dorp van Nederland te maken, please….

Is dit alles wat jullie ons te melden hebben?

Nee. Dit willen we nog kwijt:

Het winkelcentrum van Katwijk gaat iedere zaterdag om 17.00 uur dicht, en iedere maandag pas om 13.00 uur open. Dat zijn bijna twee achtereenvolgende dagen (44 uur). Dat kan echt niet meer.

Bovendien pompt het gemeentebestuur wéér miljoenen van ons belastinggeld in het project “aantrekkelijk centrum”. Wij denken dat een koopzondag ook reuze aantrekkelijk is voor het centrum, nota bene te realiseren zonder staatssteun. Zullen we de donderdagavond ruilen voor de zondagmiddag?