D66: “Katwijk: bolwerk van de eigen vrije keus”

Onverwachts is het een prachtige zondag. Je hebt net een heerlijk relaxte middag op het strand gehad en belt nu wat vrienden om te gaan barbecuen. Vlees en kolen haal je in Noordwijk of Oegstgeest, want helaas zijn de winkels in Katwijk gesloten. Ook winkelen voor kleren of die nieuwe televisie zal óf ergens anders óf op een andere dag moeten.

Moet je dan iedere dag kunnen winkelen? Kun je je boodschappen niet gewoon één keer in de week halen? Natuurlijk hoeft dit niet en natuurlijk kun je de vriezer volgooien. Dat is nu net de keus die alle inwoners voor zichzelf moeten kunnen maken. Vooral ondernemers die wel willen, maar niet mogen, zijn nu de dupe van de regels van de gemeente. En daar wringt de schoen.

D66 is voorstander van een vrije keuze. Als ondernemer heb je de keuze om wel of niet open te gaan en als inwoner de keuze om wel of niet te gaan winkelen. Genoeg mensen die er helemaal geen behoefte aan hebben en dat is prima. Er zijn echter ook mensen die er wel behoefte aan hebben. Katwijk is toch een gemeente waar iedereen met respect voor elkaar met elkaar omgaat, ook als we andere ideeën hebben over wat we doen op zondag? Het zou mooi zijn als alle inwoners van Katwijk, naast elkaar, op een voor ieder prettige manier de zondag kunnen beleven.

Door de keuze bij de ondernemers te leggen kunnen mensen zelf een afweging maken. Sommige ondernemers, denk dan bijvoorbeeld aan supermarkten en bouwmarkten, zien hun Katwijkse klanten net over de gemeentegrens inkopen doen op zondag. Zij lopen dus de nodige omzet mis. Ook de dreiging van webwinkels, die 24 uur per dag en 7 dagen per week kunnen draaien, zit ondernemers dwars. Misschien is een zondag wel een betere dag om open te gaan dan een maandag of donderdagavond. Veel mensen hebben op zondag namelijk de tijd die ze gedurende een volle werkweek niet hebben. Wil je als ondernemer niet open op zondag? Ook die keus staat vrij! Als de keus maar vrij is.

Het feit dat inwoners en ondernemers een petitie gestart zijn om de zondagssluiting te herzien vindt D66 een prachtig voorbeeld van burgerinitiatief! Vanuit de samenleving, met al haar diversiteit, klinkt nu een geluid. Als D66 gaan we hiernaar luisteren (trouwens ook naar het tegengeluid) en we zullen ons blijven inzetten voor een vrije keus!

D66

Reacties