PvdA: “Wij ondersteunen dit initiatief”

Katwijk is een prachtige gemeente, met een heerlijk eigen karakter. De gemeente waar ik ben geboren, getogen en graag blijf wonen. Wanneer je in Katwijk over straat loopt dan kom je om de paar minuten wel iemand tegen die je herkent en groet. Ons kent ons, ook met 63.000 mensen.

Af en toe kom ik in Noordwijk. Ze hebben de kustversterking net wat slechter geregeld dan wij hier, geen garage en weinig natuur. Op de boulevard loopt eigenlijk niemand, want gezelligheid is er ver te zoeken. De horeca die ooit floreerde gaat langzaamaan failliet. Weinig reden om te gaan, maar op zondag kom ik er toch af en toe, meestal noodgedwongen, ik geef het eerlijk toe. Steeds vaker merk je dat je mensen herkent op straat en groet. Steeds vaker merk je dat er Katwijkers rondlopen in Noordwijk op zondag. In Noordwijk zijn de winkels namelijk open en veel plaatsgenoten lijken dat maar al te goed te weten en maken er graag gebruik van! Hoe mooi zou het zijn wanneer je in Katwijk gewoon op zondag de supermarkt kan binnenlopen.

Prachtig dat dit initiatief nu wordt genomen door een groep burgers en ondernemers die zich hard maken om dit te bewerkstelligen. Geen initiatief van politici, maar gewoon van mensen zelf die om zich heen kijken en zien dat Katwijk eigenlijk de enige gemeente in de omgeving is waar de winkels niet open mogen op zondag. Let wel, er wordt niemand verplicht om zijn of haar winkel open te stellen op zondag. Wij willen slechts de mogelijkheid geven, waarom zou de overheid bepalen dat ondernemers 1 dag in de week niet mogen werken?

Er zijn een aantal argumenten die zijn op te voeren om geen zondagopenstelling toe te staan. De meest belangrijke hier in Katwijk is uiteraard de religieuze achtergrond van veel mensen. Dit respecteren wij en op basis van religie gaan wij ook geen discussie voeren, hier is een ieder vrij in. Maar we moeten ook inzien dat er veel verschillende levensovertuigingen zijn en dat een ieder de zondagrust desgewenst nog altijd kan beleven wanneer winkels open zijn op zondag. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten, want we verplichten niemand ergens toe. We vragen alleen wel om ook te respecteren dat er mensen zijn die andere keuzes maken en graag wel naar een winkel willen op zondag.

Daarnaast is een andere belangrijk argument die van de ’24 uurs economie’. ‘We hebben toch ook een beetje rust nodig?’. Dat klopt, rust is fijn en die gaan we ook niemand ontzeggen. Alleen om nu te beweren dat zodra we zondagopenstelling toestaan Katwijk afglijdt tot een Amsterdam, Leiden of andere grote stad… Vooral ook omdat absoluut niet de verwachting is dat elke ondernemer open zal gaan op zondag. Veel zullen het zelf niet willen, vanuit religieuze overtuiging of anders, maar geef ze de vrijheid! Overigens zijn er wel ondernemers die hebben aangegeven open te willen, een supermarkt in Rijnsburg en een tuincentrum zijn voorbeelden.

Dit brengt ons overigens ook op een ander belangrijk tegenargument: de kleine ondernemer die dan geen rust meer heeft omdat we ze dwingen om open te gaan omdat anders de klanten weglopen naar de concurrentie. Voor deze zouden wij nog het meest gevoelig zijn, ook ondernemers hebben recht op rust. Het makkelijkste wat we hierop zouden kunnen zeggen is dat ondernemers dit echter prima zelf kunnen bepalen en hier de overheid niet voor nodig hebben, maar dat is niet het enige. Op dit moment winkelen diezelfde klanten namelijk al in Noordwijk, Wassenaar en Leiden op zondag. Wij willen ondernemers dus de kans geven om die klanten ook hier te houden. Nogmaals, wanneer ondernemers dat niet willen hoeft dit niet, dat blijft een eigen keuze. Maar het argument dat ze gedwongen worden terwijl Katwijk de enige in de regio is waar geen zondagopenstelling is, gaat steeds minder op.

Als fractie van de PvdA zijn wij heel benieuwd hoeveel mensen deze petitie gaan ondertekenen. Wij ondersteunen dit initiatief en zullen het op de raadsagenda zetten. Hoe meer mensen tekenen hoe gewichtiger het argument. Hoe meer mensen voor zijn hoe groter de kans dat we straks de keuze laten aan de ondernemers om open te zijn en aan de consumenten om te bepalen op welke dag ze shoppen of boodschappen doen.

Matthijs van Tuijl
PvdA Katwijk

Reacties